Lazca Eğitmen Eğitimi Projesi

0
441

Laz Enstitüsü (Lazuri Enstitü), Şubat 2016’dan beri “Lazca Eğitmen Eğitimi” başlığıyla bir AB projesi yürütüyor. Eğitmen eğitimi projesi bütünüyle Lazca odaklı ve oldukça kapsamlı bir içeriğe sahip.
Neler var projede?
Projenin birinci ayağında, Lazcanın genç kuşaklara aktarımı ve Lazca konuşanların tutumunu tespit etmeye yönelik bir saha araştırması planlanmış. Türkiye’de ve hatta dünyada, tehlike altındaki dillerin en kritik sorunu insanların kendi ana dillerine karşı tutumu. Lazca konuşan biri kendi çocuğuna bu dili aktarmıyorsa, çarşıda, pazarda kullanmıyorsa, bu dille gazete, kitap okumuyorsa, yazmıyorsa bu da bir tutumdur. Elbette ki, resmi organların, sivil toplum kuruluşlarının ya da başkalarının resmi dil dışında kalan dillere karşı tutumu önemlidir ve insanların ana dillerine karşı geliştirdikleri negatif tutumun temel sebeplerinden birini oluşturur. Ancak bunlar dış faktörlerdir. Bu yüzden, Lazca gibi tehlike altında bulunan dillerin varlıklarını sürdürebilmesi için insanların ana dillerine karşı tutumlarını ve bunların sebeplerini bilmemiz gerekiyor.
Projenin ikinci ayağında ise eğitmen eğitimi için gerekli olan ders materyallerinin hazırlanması hedeflenmiş. Burada da; eğitmen eğitimi için kitapçık, Lazca sözlük, yeni başlayanlar için 14 üniteden oluşan Lazca ders kitabı ve 14 üniteyi kapsayacak şekilde Lazca video dersler hazırlanacak. Laz Enstitüsü’nün zaten bu konuda yeterli kapasiteye sahip. Enstitü, bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı’na seçmeli dersler için Lazca ders kitapları hazırlıyor.
Projenin üçüncü ayağında ise farkındalık geliştirici kısa filmler, videolar mevcut. Bu videolardan biri tamamlandı. Laz Enstitüsü’nün facebook sayfasında yayınlanarak sosyal medyadaki yerini aldı. “Lazcaya kapınızı kapatmayın” başlığını taşıyor.* Lazları, Lazcayı ve Laz Enstitüsü’nü anlatan diğer videoların hazırlanması devam ediyor.
Projenin dördüncü ayağında ise Lazca eğitmen eğitimi planlanmış. Bu aynı zamanda projenin ana eksenini oluşturuyor. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğini de almaya çalışacağız. Amaçlarımızdan biri elbette ki, Lazca eğitmen eğitimi projesi ile Lazca bilen öğretmenlere Lazcanın nasıl bir dil olduğunu, nerelerde konuşulduğunu, ağız farklarını, Laz alfabesini ve Lazcayı nasıl öğretebilecekleri bilgisini vermek. Böylece, ortaokullarda seçmeli Lazca derslere girebilecek öğretmen sayısında bir artış sağlanabilir ve belli bir nitelik kazandırılabilir.
Projede ayrıca, lobi faaliyetleri, afiş ve broşürler hazırlama ve paneller de planlanmış.
Burada, AB Türkiye Delegasyonu tarafından sağlanan fonla Laz Enstitüsü tarafından yürütülen Lazca eğitmen eğitimi projesini tanıtmaya, kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştım.
Lazcanın hayatta tutunmasına yardımcı olması umuduyla…
* https://www.facebook.com/LazEnstitusu/videos/675157842637375/?pnref=story

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz